Indické koření – dar nebo prokletí

Když si zajdete do indické restaurace, nebo máte dokonce možnost navštívit Indii nebo některé okolní země, obvykle zažijete výbuch chutí a vůní, po kterých zatoužíte i v soukromí své kuchyně. Často se pak ale stává, že i když si pořídíte to správné koření, vaříte, smažíte, dochucujete, ale očekávaný výsledek jakoby se nechtěl a nechtěl dostavit. Ba dokonce jídlo občas může být takové kvality, že nakonec jej za stálého míchání uklidíte do odpadkového koše a zařeknete se, že tohle prostě už nikdy dělat nebudete.
Na druhou stranu, stačí pár základních triků, zorientovat se v základních pojmech a chutích a úspěch se záhy dostaví.
 Krevety na kari
Základem jsou suroviny
Nejdůležitější suroviny, které jsou v indické kuchyni zapotřebí, jsou přepuštěné máslo Ghí, cibule, česnek, chilli papričky a zázvor. Z těchto ingrediencí připravíte základ většiny masových směsí a omáček, které najdete od Himalájí na jih. Všech těchto ingrediencí musí být dostatečné množství, aby základ jídla byl hustý, dostatečně hutný a bylo ho dost.  Samotné směsi koření, které nám tolik chutnají, se následně přidávají až před koncem vaření.
 
Indické směsi koření
Tyto směsi koření se před vámi často budou objevovat pod názvem „masala“. Masala rovná se směs. U nás se často používá nesprávný název karí, ale správně je karí už hotová omáčka, která vznikla právě přípravou za použití různých masal, či česky směsi koření.
 
Garam masala
Nejznámější a v indické kuchyni určitě nejpoužívanější je Garam masala. Jedná se o jemně namleté a pečlivě promíchané koření jako je skořice, hřebíček, černý kardamom, pepř, muškátový oříšek, bobkový list, koriandr a muškátový květ. Radovat se nad ním budou především milovníci koriandru, protože ten je zde hlavní složkou. Používá se především na marinování masa a k dochucené kuřecích, skopových a zeleninových pokrmů.
 Indické koření v pytlích
Fish masala
Když ji objevíte a ochutnáte, nebudete si už umět připravit rybu jinak. Složení této masaly je velice jednoduché. Obsahuje pouze koriandr, červenou papriku a chilli. Ale tato správně namíchaná směs je dostatečně pikantní, chuťově vyvážená a jednoduchá na použití. Ať už ji okořeníte rybu, kterou pak osmažíte, upečete, usušíte nebo uvaříte, nemůžete udělat chybu.
Chicken Tikka Masala
Základní směs koření používaná při přípravě kuřecích pokrmů. Obsahuje koriandr, kurkumu, chilli, skořici, hřebíček, pepř, kardamom a bobkový list. Pokud k několika lžícím tohoto koření přidáte kousek nakrájeného zázvoru, zelené chilli, pár zelených lístků koriandru, několik stroužků česneku, nakrájená rajčata a cibuli, všechny ingredience rozmixujete a směs použijete k marinování kuřete, docílíte jednoznačně zázračného výsledku. 
 
Tandoori Curry
Tandoori pece jsou tradiční hliněné pece, které jsou nedílnou součástí indické kuchyně. Připravuje se v nich chléb, ale i maso nebo zelenina. Jak už samotný název naznačuje, tato famózní směs koření se používá především při přípravě pečených mas nebo zeleniny. Správně vyrobená směs obsahuje skořici, hřebíček, kurkumu, kardamom, špetka chilli a muškátový oříšek.  Nemusíte s ní šetřit, není přehnaně pikantní a z upečeného pokrmu udělá naprostou lahůdku.
 
 
Takže jak sami vidíte, není se čeho bát. A to překvapení, které při podávání netradičně upraveného pokrmu, ohromí vaší rodinu, určitě stojí za to.

Doporučené články